horse-3756186_960_720
kennisbank

Zandkoliek

Zandkoliek

Hoe ontstaat zandkoliek

Paarden nemen zand vooral op tijdens het grazen. Sommige paarden grazen korter dan andere paarden en nemen hierdoor meer zand op. Daarnaast zal er op een korte weide ook meer zand worden opgenomen met het gras. Dit jaar hebben de weiden er erg schraal bijgelegen, mogelijk dat dit de reden is dat wij momenteel meer met dit probleem geconfronteerd worden.
Een groot deel van het opgenomen zand komt er gewoon met de mest weer uit, maar een deel kan achter blijven in de verbredingen van de darmen. Bij een kleine hoeveelheid zal het paard hier weinig last aan ondervinden, maar als zich grotere hoeveelheden ophopen dan zullen de darmen niet meer goed functioneren. Dit kan aanleiding geven tot verschillende symptomen als lusteloosheid, vermagering, een opgezette buik en diarree.
Als het paard echt verstopt raakt dan geeft dit aanleiding tot hevige buikpijn oftewel koliek. Bel in dit geval gelijk de dierenarts om direct een behandeling in te zetten. De mildere gevallen reageren vaak goed op de ingezette behandeling, hou er echter rekening mee dat dit in de extremere gevallen soms levensbedreigend kan zijn.

Hoe weet je of je paard mogelijk veel zand heeft opgenomen?

Je kunt dit controleren door een paar mestballen te nemen (liefst niet vanaf zanderige ondergrond) en maak deze helemaal los in water. Je kunt dit doen in een emmer of een plastic zak. Laat dit een uurtje staan en kijk op de bodem van de emmer/plastic zak of er een laagje zand zichtbaar is. Is dit het geval dan is het zeer waarschijnlijk dat het paard ook een aanzienlijke hoeveelheid zand in de darmen heeft.

Wat kun je doen om het zand uit de darmen te krijgen?

Er zijn verschillende producten op de markt die je kunt geven om te helpen om het zand uit de darmen te krijgen zoals SandClear, ZandWeg en ZandVrij. Deze producten zijn allemaal op psyllium vezels gebaseerd wat verslijmd en hiermee het zand mee uit de darmen spoelt.
Naast deze commerciële middelen kan ook gewoon 1 kg lijnzaad (Psyllium) gekookt worden in 10 liter water voor een half uurtje. Het verkregen slijmerige goedje kan gekoeld bewaard worden en voor 5-7 dagen 2x daags een volle voerschep over het voer gegeven worden (voor een volwassen paard dus ca 2x dgs 1kg).

Spoed?
Bel 0546 44 14 44

Openingstijden

Ma 8.00 – 18.00
Di   8.00 – 18.00
Wo 8.00 – 18.00
Do  8.00 – 18.00
Vr   8.00 – 18.00

Wij werken uitsluitend op afspraak

Contact

Markgraven Dierenartsen

Almeloseweg 169
7615 NA Harbrinkhoek
Tel 0546 44 14 44

www.markgravendierenartsen.nl
info@markgravendierenartsen.nl

Algemene voorwaarden: KNMvD

Ik wil:

  • Een spoedgeval melden
    • Uw dier mankeert iets en het is spoed?
      Of u weet niet zeker of het kan wachten?

      Bel 0546-441444

      24 uur per dag!
  • Een afspraak maken
    • Elke werkdag van 8:00 tot 18:00 kunt u bellen voor een afspraak.
  • Een vraag stellen
    • We zijn elke werkdag tussen 8:00 en 18:00 bereikbaar voor al uw vragen.