20110325CaviaKlein
kennisbank

Gezondheid

Gezonde cavia’s eten goed en zijn levendig. Lusteloosheid, verminderde eetlust, diarree, verstopping, veel krabben of moeilijk bewegen kunnen symptomen zijn die erop wijzen dat de cavia ziek is. Bij één van deze symptomen is het al raadzaam om contact op te nemen met de dierenartsenpraktijk.

Vitamine C is voor cavia´s erg belangrijk, al kunnen zij dit zelf niet aanmaken. Om cavia´s toch te voorzien van voldoende vitamine C moet dit toegevoegd worden aan de voeding.

Er bestaat speciale voeding voor cavia´s waar voldoende vitamine C in zit, je moet er dan wel op letten dat dit niet te lang bewaard word. Als voeding met toegevoegde vitamines te lang of onjuist bewaard word dan gaan de vitamines verloren. Voor de zekerheid kan je met enige regelmaat ook een kwart tabletje vitamine C aan de cavia geven, de meeste cavia´s vinden dit erg lekker.

Bij cavia´s  blijven de tanden en kiezen het hele leven doorgroeien. een veel voorkomende aandoening bij cavia´s is dat de tanden en of kiezen te lang zijn of haken ontwikkelen. Vaak zie je dat cavia´s niet meer willen eten, gaat kwijlen en soms zie je zelfs dat er een abces kan vormen.

Doordat de tanden en kiezen soms wat scheef staan of niet goed afslijten ontstaan er te lange tanden of haakjes op de kiezen deze kunnen erg pijnlijk zijn. De dierenarts kan controleren of dit het geval is. Als dit zo is dan kan de dierenarts de tanden inkorten en de haakjes wegslijpen, hierna zal de cavia zich veel beter voelen.

Ook zijn de darmen van de cavia gevoelig. Het is belangrijk dat ze altijd blijven werken. De hoofdmaaltijd van de cavia bestaat uit veel vezels, denk hierbij aan hooi. Als een cavia niet wil eten kunnen de maag en darmen van de cavia stil komen te liggen, dit is levensgevaarlijk voor een cavia!  Mocht de cavia niet willen eten is het van belang om contact met de dierenarts op te nemen en om de cavia te gaan dwangvoeren.

Spoed?
Bel 0546 44 14 44

Openingstijden

Praktijk open:

ma 8.00 - 19.00
di 8.00 – 18.00
wo 8.00 – 18.00
do 8.00 – 19.00
vr 8.00 – 18.00
za 8.00 – 9.00

Wij werken uitsluitend op afspraak

Maak online een afspraak

 

Contact

Markgraven Dierenartsen

Almeloseweg 169
7615 NA Harbrinkhoek
Tel 0546 44 14 44
Fax 0546 44 20 36

www.markgravendierenartsen.nl
info@markgravendierenartsen.nl

algemene voorwaarden: KNMvD

Ik wil:

 • Een spoedgeval melden
  • Uw dier mankeert iets en het is spoed?
   Of u weet niet zeker of het kan wachten?

   Bel 0546-441444

   24 uur per dag!
 • Een afspraak maken
  • Elke werkdag van 8:00 tot 18:00 kunt u bellen voor een afspraak.
   Voor een consult of vaccinatie kunt u ook online een afspraak maken, klik hiervoor op de link onder de openingstijden.
 • Een vraag stellen
  • We zijn elke werkdag tussen 8:00 en 18:00 bereikbaar voor al uw vragen.