vaccicheck
kennisbank

Titerbepaling bij de hond

Waarom titeren?
Uit onderzoek is gebleken dat de DHP-vaccinatie (‘grote cocktail’) bij sommige honden langer werkt dan 3 jaar. Door middel van titeren kunnen wij het ideale vaccinatie moment voor uw hond bepalen. Er wordt getest op de volgende 3 ziektes.

 • Distemper (Besmettelijke hondenziekte)
 • Hepatitis ( Besmettelijke leverziekte)
 • Parvo

Tegen Leptospirose moet een hond wel jaarlijks gevaccineerd worden. Dit komt doordat het vaccin niet meer dan één jaar bescherming geeft.


Hoe vaak moet ik mijn hond laten titeren?

Pups:
Pups krijgen via de moedermelk antistoffen mee waardoor zij beschermd zijn tegen de ziektes die in de DHP vaccinatie zitten. Om voor pups het ideale moment voor vaccineren te bepalen kunnen we gaan titeren. Rekening houdend met de aanbevelingen en richtlijnen die vanuit de wetenschap en overheid gelden voor de vaccinaties, kan er tussen 6 en 8 weken leeftijd om de 3 weken een titerbepaling uitgevoerd worden. Zodra er geen antilichamen meer gemeten worden, dient de pup gevaccineerd te worden tegen Distemper, Hepatitis en Parvo.

 

Volwassen dieren:
Er is middels onderzoek bekend geworden dat de DHP vaccinatie langer bescherming kan geven dan 3 jaar. Om te bepalen of uw hond nog voldoende beschermd is,  is het aan te raden te gaan titeren op het moment dat uw hond de DHP vaccinatie zal moeten hebben volgens het standaard vaccinatieschema. Vervolgens is er middels het titeren te bepalen of er gevaccineerd moet worden of niet. Is uw hond nog voldoende beschermd, dan zal er een advies gegeven worden over wanneer weer te titeren. De tijdsduur van opnieuw titeren word bepaald aan de hand van de uitslag.


Show, pension of wedstrijd?

Met een positieve titerbepaling (in het Europees dierenpaspoort) is deelname aan shows of wedstrijden en toegang tot pension of asiel mogelijk. Wanneer de dierenarts aangeeft dat de hond voldoende beschermd is, dan kan een titerbepaling en een verklaring van de dierenarts gezien worden als bewijs dat voldoende gevaccineerd is. De dierenarts dient in het vaccinatieboekje wel aan te geven voor hoe lang de hond beschermd is en zo wordt er een geldigheidstermijn aan de verklaring gekoppeld.

Spoed?
Bel 0546 44 14 44

Openingstijden

Praktijk open:

ma 8.00 - 19.00
di 8.00 – 18.00
wo 8.00 – 18.00
do 8.00 – 19.00
vr 8.00 – 18.00
za 8.00 – 9.00

Wij werken uitsluitend op afspraak

Maak online een afspraak

 

Contact

Markgraven Dierenartsen

Almeloseweg 169
7615 NA Harbrinkhoek
Tel 0546 44 14 44
Fax 0546 44 20 36

www.markgravendierenartsen.nl
info@markgravendierenartsen.nl

algemene voorwaarden: KNMvD

Ik wil:

 • Een spoedgeval melden
  • Uw dier mankeert iets en het is spoed?
   Of u weet niet zeker of het kan wachten?

   Bel 0546-441444

   24 uur per dag!
 • Een afspraak maken
  • Elke werkdag van 8:00 tot 18:00 kunt u bellen voor een afspraak.
   Voor een consult of vaccinatie kunt u ook online een afspraak maken, klik hiervoor op de link onder de openingstijden.
 • Een vraag stellen
  • We zijn elke werkdag tussen 8:00 en 18:00 bereikbaar voor al uw vragen.