vuurwerkangst
kennisbank

Vuurwerkangst

Vuurwerk angst bij huisdieren.

Voor ons is de maand December een feestelijke maand maar voor onze huisdieren is dat helaas niet zo. Veel honden en katten zijn namelijk bang voor vuurwerk.

Hoe weet u of uw huisdier angst heeft voor vuurwerk?

Uit de lichaamstaal van een hond kan veel informatie worden gehaald. Bij een angstige hond kunt u het volgende zien; vaak een lage, gedrukte houding zoals oren plat naar achteren, trillen, staart opgetrokken tegen de buik aan of ver tussen de achterpoten, hijgen en oogwit tonen. Sommige honden willen graag bij de eigenaar zijn, andere honden juist alleen in de bench of verstoppen zich onder de tafel of bank. Dit zijn de meest voorkomende uitingsvormen, maar een hond kan met meerdere signalen laten zien dat hij ergens bang voor is. Katten zullen vaak de neiging hebben om weg te kruipen en niet willen eten. Sommige katten kunnen uit angst zelfs in huis plassen.

Hoe ga je om met een dier met vuurwerkangst?

Probeer zoveel mogelijk zaken normaal te houden, zodat het voor uw huisdier veilig en vertrouwd blijft. Ga met uw hond eventueel wandelen in het buitengebied, dus niet door de bebouwde kom lopen, maar zet uw hond in de auto en rijdt naar het bos toe. Houd hem zoveel mogelijk aan de lijn, desnoods even tijdelijk een lange lijn gebruiken. Mocht de hond toch onverwachts schrikken dan kan hij niet zo ver weg vluchten.

Tip: voer uw hond om 23.30uur en laat hem om 23.45uur nog even uit, het is dan vaak wat rustiger op straat en laat hem dan naar zijn vertrouwde plek gaan. Het is ook een mogelijkheid om uw dier af te leiden met een kong of een kauwstaaf. Katten zijn helaas niet af te leiden met voer.

Erken de angst en bestraf hier nooit voor! U kunt steun bieden door hem bij u neer te leggen en rustig een hand op zijn schouder/rug neer te leggen. Probeer niet te veel tegen uw dier te praten en aai uw dier niet meer dan normaal. Zo voorkomt u het aanleren van het angstgedrag, maar steunt u uw dier wel.

Sommige dieren vinden het prettig om ergens in of onder te kruipen, zoals bijvoorbeeld een bank of tafel. Laat dit gewoon toe als uw huisdier zich daar prettig bij voelt. Voor katten kunt u een extra verstop plek creëren door bijvoorbeeld een kartonnen doos neer te zetten. Een bench maakt u extra ‘veilig’ door deze deels af te dekken met een deken.

 

Er zijn ook verschillende hulpmiddelen die helpen de angst te verminderen:

Thundershirt:
Het thundershirt geeft een constante druk rondom de borstkas van de hond. Deze druk heeft een rustgevend effect op het zenuwstelsel (dit is te vergelijken met kinderen die worden ingebakerd). Sommige honden moeten even wennen aan het thundershirt, daarom is het belangrijk om ruim voor de jaarwisseling te “oefenen”, doe het shirt een aantal keren aan en laat uw hond hier even in rondlopen.

Tip bij het omdoen: Bij de eerste keren het thundershirt aan doen, kunt u de hond een paar brokjes geven  dan gaat hij het thundershirt associëren met voedsel en wordt het een positieve ervaring.

Medicatie:
Ons standaard advies voor de korte termijn is een kortstondig gebruik van Alprazolam. Hiermee kan de dag voor het afsteken van het vuurwerk begonnen worden. Dit middel heeft een lichte sedatieve werking en verminderd het angstgevoel.

Calm dieet:
Dit dieet is speciaal ontwikkeld voor honden en katten die te maken hebben met stress, door bijvoorbeeld vuurwerk. Deze voeding heeft bepaalde toevoegingen die een rustgevende werking hebben op de gemoedstoestand van de hond of kat.
Wel moet u hier 3 weken voor oud en nieuw mee beginnen voor het beste effect.

Feromonen:
Feromonen zijn geurstoffen die de mensen niet kunnen ruiken maar die geruststellend werken bij angstige dieren. U kunt een verstuiver in het stopcontact gebruiken of een speciale halsband om doen die deze rustgevende geuren verspreiden.  Een Feromonen product zoals de adaptil verdamper of halsband kan helpen, de angst te verminderen.

Voor de kat  is er feliway. Dit is ook een verstuiver die in het stopcontact wordt geplaatst, en de feromonen in de ruimte verspreid. Hang de verstuiver in de ruimte waar de kat (het meest) aanwezig is zodat de kat een prettiger, en minder stressvol, gevoel krijgt.

Spoed?
Bel 0546 44 14 44

Openingstijden

Praktijk open:

ma 8.00 – 18.00
di   8.00 – 18.00
wo 8.00 – 18.00
do 8.00 – 18.00
vr  8.00 – 18.00

Wij werken uitsluitend op afspraak

Maak online een afspraak

Contact

Markgraven Dierenartsen

Almeloseweg 169
7615 NA Harbrinkhoek
Tel 0546 44 14 44
Fax 0546 44 20 36

www.markgravendierenartsen.nl
info@markgravendierenartsen.nl

algemene voorwaarden: KNMvD

Ik wil:

  • Een spoedgeval melden
    • Uw dier mankeert iets en het is spoed?
      Of u weet niet zeker of het kan wachten?

      Bel 0546-441444

      24 uur per dag!
  • Een afspraak maken
    • Elke werkdag van 8:00 tot 18:00 kunt u bellen voor een afspraak.
      Voor een consult of vaccinatie kunt u ook online een afspraak maken, klik hiervoor op de link onder de openingstijden.
  • Een vraag stellen
    • We zijn elke werkdag tussen 8:00 en 18:00 bereikbaar voor al uw vragen.