risico's overgewicht
kennisbank

Is mijn hond te dik?

 

Net zoals bij mensen krijgt overgewicht bij huisdieren steeds meer de overhand. Recent onderzoek toont aan dat meer dan de helft van alle honden in Nederland te zwaar is, met alle risico’s van dien. Honden met overgewicht hebben een grotere kans op gezondheidsproblemen. Het kan leiden tot onder andere suikerziekte, gewrichtsaandoeningen, huidproblemen en zelfs hart- en vaatziektes. Over het algemeen geldt dat honden met overgewicht gemiddeld 2 jaar korter leven! Het is daarom van levensbelang om uw hond op een gezond gewicht te houden. Wij helpen u graag! U kunt contact opnemen met de paraveterinairen van onze praktijk, zij kunnen u een gericht advies geven.

Wat kunt u doen?

Minder tussendoortjes geven:
Ongemerkt worden er toch veel tussendoortjes gegeven aan de hond. Bijvoorbeeld als we wat lekkers hebben bij de koffie, als we weggaan of juist bij thuiskomst, ’s avonds als we op de bank zitten, etc. Een hond kan snel te veel eten krijgen in verhouding tot zijn lichaamsgewicht. Eén blokje kaas voor een hond van 10kg, komt qua calorieën overeen met 1,5 hamburger voor de mens! De mate van overgewicht kan soms verminderd worden door de dagelijkse hoeveelheid calorieën (tussendoortjes) te beperken. Wel moeten alle gezinsleden hier van op de hoogte zijn en het vergt de nodige discipline om de smekende blikken te weerstaan.
Wilt u wel iets tussendoor geven? Geeft u een paar brokjes van de dagelijkse portie. Het is verstandig om 1x per dag de portie brokjes af te wegen in een maatbeker. Dit om te voorkomen dat uw hond meer krijgt dan hij of zij had mogen hebben.

Regelmatig wegen:
Het is verstandig om uw hond tijdens het afvallen regelmatig te wegen. Hiervoor bent u van harte welkom in onze praktijk, waar u uw hond gratis mag wegen en ook kan de paraveterinair u gericht advies geven over het afvallen.

Meer bewegen:
Meer bewegen zorgt ervoor dat uw hond meer calorieën verbrand. Bouw de conditie van de hond rustig op en probeer de beweging gelijkmatig te verdelen over de dag. Ook kunt u gebruik maken van speeltjes om de hond meer in beweging te krijgen, bijvoorbeeld met een voederbal waar zo nu en dan brokjes uitvallen.

Er zijn verschillende symptomen die erop wijzen dat uw huisdier te dik is.

Matig overgewicht:
* U kunt de ribben niet voelen
* De taille die er eens was, is verdwenen

Ernstig overgewicht:
* Moeilijk lopen
* Kortademig
* Slecht humeur
* Slaapt veel
* Houd een wandeling niet goed vol

Wij helpen u graag bij het laten afvallen van uw hond. Met behulp van een afvalprogramma en speciale dieetvoeding proberen wij samen met u, uw hond op een verantwoorde manier af te laten vallen. We wegen uw hond en bepalen samen wat het ideale gewicht voor uw hond is. Aan de hand van het ideaalgewicht berekenen we de dagelijkse hoeveelheid voeding. Daarnaast plannen we met regelmaat een afspraak bij de paraveterinair in om uw hond te wegen en het effect van het dieet te bespreken. Het dieetvoeder waar wij mee werken is ‘Hills Metabolic’ en is bij ons in de praktijk te verkrijgen. Dit voeder activeert de natuurlijke mogelijkheid van het lichaam om overmatig lichaamsvet te verbranden en het calorieverbruik te beïnvloeden. De Metabolic helpt hongergevoelens onder controle te houden en zorgt voor een vol en verzadigd gevoel tussen de maaltijden door. Wij helpen u graag om uw dier weer op een gezond gewicht te krijgen, waardoor de gezondheid en het welzijn van uw hond verbeteren. U zult al gauw zien dat uw hond actiever wordt en beter in zijn vel zit. Doet u mee?

 

risico's overgewicht hond

Spoed?
Bel 0546 44 14 44

Openingstijden

Ma 8.00 – 18.00
Di   8.00 – 18.00
Wo 8.00 – 18.00
Do  8.00 – 18.00
Vr   8.00 – 18.00

Wij werken uitsluitend op afspraak

Contact

Markgraven Dierenartsen

Almeloseweg 169
7615 NA Harbrinkhoek
Tel 0546 44 14 44

www.markgravendierenartsen.nl
info@markgravendierenartsen.nl

Algemene voorwaarden: KNMvD

Ik wil:

  • Een spoedgeval melden
    • Uw dier mankeert iets en het is spoed?
      Of u weet niet zeker of het kan wachten?

      Bel 0546-441444

      24 uur per dag!
  • Een afspraak maken
    • Elke werkdag van 8:00 tot 18:00 kunt u bellen voor een afspraak.
  • Een vraag stellen
    • We zijn elke werkdag tussen 8:00 en 18:00 bereikbaar voor al uw vragen.