Openingstijden
Ma 8.00 – 18.00
Di 8.00 – 18.00
Wo 8.00 – 18.00
Do 8.00 – 18.00
Vr 8.00 – 18.00
Wij werken uitsluitend op afspraak
Twente staat vol met mooie eiken. Na een warme zomer en nazomer hangen er veel eikels aan de bomen, die er op dit moment samen met de bladeren aan het afvallen zijn. Helaas zijn zowel de eikels als de bladeren giftig voor paarden.
Alle delen van een eik kunnen, met name als ze in grote hoeveelheden wordt opgegeten voor paarden giftig zijn. In eikels en eikenbladeren zitten verschillende gifstoffen waaronder tannine (looizuur) en pyrogallol. Eikels smaken bitter en worden in principe alleen opgegeten als er bijvoorbeeld weinig gras staat of als er heel erg veel op de grond liggen. Toch hebben sommige paarden er een ‘taste’ voor ontwikkeld of eten ze ze uit verveling.
Tannine en de andere stoffen zijn giftig voor paarden en het opeten ervan veroorzaakt problemen van het maagdarmkanaal en de nieren. Soms kan ook de lever aangetast worden. Ongeveer een week na het eten van grote hoeveelheden eikels kunnen de paarden ziek worden. Ze kunnen koliek laten zien door een milde verstopping. In meer ernstige gevallen is de koliek duidelijker te zien en wordt een darmontsteking met diarree ontwikkeld. Ook de nieren kunnen worden aangetast en er kan bloed bij de mest of in de urine worden gezien. Een zware vergiftiging kan ataxie veroorzaken en uiteindelijk dodelijk zijn.
Dus laat uw paard geen eikels en/of eikenblad eten!
De meeste vergiftigingen zien we in de herfst en in de lente: als de eikels op de grond vallen of als er jonge blaadjes van de bomen worden gegeten. In sommige jaren bestaat er een hoger risico, simpelweg omdat er meer eikels aan de bomen groeien of het weer zo slecht is dat paarden veel onder de bomen schuilen, danwel dat de hoeveelheid smakelijk gras al vroeg in het jaar minder is.
Het is belangrijk om uw paard in de wei altijd toegang tot ruwvoer te laten hebben als er weinig gras staat of als het hard gestormd heeft. Zorg er voor dat uw paard niet bij de op de grond gevallen eikels kan komen, bijvoorbeeld door deze stukken af te zetten met lint of door het opruimen van de eikels. Laat snoeimateriaal niet in de wei liggen.
Mocht uw paard ziek worden en er is een kans dat hij eikels heeft gegeten, laat het ons weten en vraag om advies!
Ma 8.00 – 18.00
Di 8.00 – 18.00
Wo 8.00 – 18.00
Do 8.00 – 18.00
Vr 8.00 – 18.00
Wij werken uitsluitend op afspraak
Markgraven Dierenartsen
Almeloseweg 169
7615 NA Harbrinkhoek
Tel 0546 44 14 44
www.markgravendierenartsen.nl
info@markgravendierenartsen.nl
Algemene voorwaarden: KNMvD