kennisbank-kat
kennisbank

Sterilisatie van de poes

De meeste poezen worden voor het eerst krols als ze tussen de vijf en de twaalf maanden oud zijn. Over het algemeen duurt een krolsheid vier tot zes dagen. In het voorjaar en de zomer zijn de meeste poezen om de drie à vier weken krols.

Wanneer een kat krols is, is ze vruchtbaar. Dat laat ze dan meestal ook graag horen aan de katers in de buurt.  Het geluid dat sommige krolse poezen kunnen produceren liegt er niet om. Het gemiauw kan overgaan in een klagend en hard ‘gehuil’. Een krolse poes is opvallend aanhankelijker dan normaal. Ze wrijft zich tegen meubels en muren aan en kan gaan rollen over de grond. Wanneer ze op haar rug, boven haar staart wordt geaaid, kan ze gaan ‘trappelen’ met haar achterpoten. Sommige poezen kunnen zelfs urine gaan sproeien, om aan de katers duidelijk te maken dat er een beschikbare poes in de buurt is. Dat sproeien doen katten niet alleen buitenshuis, ook in huis kunnen krolse poezen sproeigedrag vertonen

Wanneer u geen plannen heeft voor een nestje kittens, is ons advies om de poes te laten steriliseren. Na de operatie wordt de poes niet meer krols en kan ze niet ongewenst zwanger raken. Er zijn in Nederland erg veel kittens zonder nieuwe baas die in het asiel terecht komen.

Bij een sterilisatie worden beide eierstokken verwijderd, waardoor de poes niet meer krols zal worden. Een ander belangrijk voordeel van het verwijderen van de eierstokken is dat de kans op het ontwikkelen van kanker van de melkklieren aanzienlijk daalt. Als de operatie op jonge leeftijd plaats vindt, is de kans op melkkliertumoren nihil.

Sterilisatie bij poezen kan al op een leeftijd van 4 maanden.

Spoed?
Bel 0546 44 14 44

Openingstijden

Ma 8.00 – 18.00
Di   8.00 – 18.00
Wo 8.00 – 18.00
Do  8.00 – 18.00
Vr   8.00 – 18.00

Wij werken uitsluitend op afspraak

Contact

Markgraven Dierenartsen

Almeloseweg 169
7615 NA Harbrinkhoek
Tel 0546 44 14 44

www.markgravendierenartsen.nl
info@markgravendierenartsen.nl

Algemene voorwaarden: KNMvD

Ik wil:

 • Een spoedgeval melden
  • Uw dier mankeert iets en het is spoed?
   Of u weet niet zeker of het kan wachten?

   Bel 0546-441444

   24 uur per dag!
 • Een afspraak maken
  • Elke werkdag van 8:00 tot 18:00 kunt u bellen voor een afspraak.
 • Een vraag stellen
  • We zijn elke werkdag tussen 8:00 en 18:00 bereikbaar voor al uw vragen.