IMG_7177
kennisbank

Poetsen van het gebit

Dagelijks tanden poetsen is de beste manier om gebitsproblemen bij uw huisdier te voorkomen. Door dagelijks tanden te poetsen voorkomt u, dat tandplak en tandsteen ontstaat en dat het gebit van uw huisdier wordt aangetast. Doordat bacteriën zich vasthechten aan de tanden en kiezen kan er tandplak ontstaan. Deze tandplak zal gaan mineraliseren en zo ontstaat tandsteen. Ook zal het tandvlees gaan ontsteken, tandvleesontsteking kan erg pijnlijk zijn. Als u hier niets aan doet zal deze ontsteking verder gaan, het tandvlees zal terugtrekken en de tand of kies zal uiteindelijk los komen te zitten.

Wat hebt u nodig?

– Een rustige ruimte zonder afleiding. Door veel prikkels van buitenaf, zal uw hond het tandenpoetsen minder makkelijk toe laten.
– Gebruik voor het poetsen een zachte tandenborstel. Dit kan een speciale honden of katten tandenborstel zijn, maar ook worden tandenborstels bestemd voor baby’s gebruikt voor het poetsen van een huisdierengebit.
– Gebruik tandpasta met een kip- of rundsmaak. Deze tandpasta’s hebben toegevoegde enzymen om de tandplak makkelijk te verwijderen. Gebruik geen humane tandpasta, de meeste honden vinden de scherpe mint smaak vies en zullen hierdoor het tanden poetsen als negatief ervaren en niet willen toelaten. Tevens zitten er in de humane tandpasta toevoegingen in die voor mensen wel goed zijn maar voor de hond juist niet.

Bouw het poetsen stap voor stap op.

Ga stap voor stap te werk en maak van het tandenpoetsen een feestje, uw huisdier moet het leuk gaan vinden. Een huisdier dat het poetsen als niet leuk ervaart, gaat tegenstribbelen en kan hierdoor niet goed gepoetst worden.
Begin met af en toe de wangen te masseren als uw huisdier rustig bij u ligt. Door het masseren van de wangen raakt uw huisdier gewent aan de aanraking rondom zijn bek en de productie van speeksel wordt gestimuleerd.
Vervolgens laat u een aantal opeenvolgende dagen wat tandpasta van uw vinger likken. Hierdoor raakt uw hond gewent aan de smaak van de tandpasta en ervaart dat het tandenpoetsen leuk is. Als uw hond dit goed doet ga dan voorzichtig stapje voor stapje verder. Probeer eens wat tanden aan te raken met de tandpasta en op een gegeven moment zal dit ook met een tandenborstel kunnen.
Hulp nodig bij het tandenpoetsen? Maak een afspraak bij een van onze paraveterinairen, zij helpen u graag!

Tips:

– Houd iedere poetsbeurt kort, van een aantal seconden tot een paar minuten.
– Kies een vast tijdstip dat past in uw dagelijkse ritme. Het maakt niet uit op welk moment van de dag u poetst. Wel is het verstandig om een rustig moment uit te kiezen, waar uw huisdier zo min mogelijk prikkels uit de omgeving heeft.
– Herhaal elke stap net zolang tot uw dier zich er prettig bij voelt. Hierna kunt u weer een stapje verder gaan met poetsen.
– Geef veel complimenten en een beloning, let er wel op dat dit alleen bij goed gedrag is.

Spoed?
Bel 0546 44 14 44

Openingstijden

Ma 8.00 – 18.00
Di   8.00 – 18.00
Wo 8.00 – 18.00
Do  8.00 – 18.00
Vr   8.00 – 18.00

Wij werken uitsluitend op afspraak

Contact

Markgraven Dierenartsen

Almeloseweg 169
7615 NA Harbrinkhoek
Tel 0546 44 14 44

www.markgravendierenartsen.nl
info@markgravendierenartsen.nl

Algemene voorwaarden: KNMvD

Ik wil:

 • Een spoedgeval melden
  • Uw dier mankeert iets en het is spoed?
   Of u weet niet zeker of het kan wachten?

   Bel 0546-441444

   24 uur per dag!
 • Een afspraak maken
  • Elke werkdag van 8:00 tot 18:00 kunt u bellen voor een afspraak.
 • Een vraag stellen
  • We zijn elke werkdag tussen 8:00 en 18:00 bereikbaar voor al uw vragen.