konijn
kennisbank

Huisvesting

U kunt uw konijn binnenshuis of buitenshuis houden. Wel is aan te raden dat u óf voor binnenshuis óf voor buitenshuis kiest, en niet regelmatig veranderingen daarin aanbrengt. Een konijn die buiten moet overwinteren, moet langzaamaan buiten wennen aan de lager wordende temperatuur zodat hij/zij een wintervacht kan gaan ontwikkelen.

Binnenshuis

Voor een konijn van ongeveer 1 kilo is een hok met een minimale grootte van 80 bij 60 cm noodzakelijk. Hoe groter het konijn, hoe groter het hok natuurlijk moet zijn.
Het hok moet op een plek uit de tocht en niet in direct zonlicht staan. Ideaal zou zijn wanneer het hok op een relatief rustige plaats staat, maar het moet wel een plek zijn waar u regelmatig het konijn in de gaten kunt houden. Ook een plek bij het raam of bij de verwarming is niet aan te raden.

Voor bodembedekking kunt u verschillende materialen gebruiken, zoals stro, zaagsel of kranten.
Konijnen zijn zeer zindelijke dieren en zij zullen dus ook een bepaalde hoek in het hok als toilet gaan gebruiken. Zodra u erachter bent welke hoek dit voor uw konijn is, kunt u speciaal extra-absorberend strooisel voor deze plek gebruiken, zodat de urine beter wordt opgenomen.
Hoe dan ook moet het hok enkele malen per week schoongemaakt worden.

Gebruik voor voer- en drinkbakjes roestvrijstalen bakjes, deze kunt u los in het hok neerzetten of aan de tralies ophangen. Drinkflesjes kunnen ook gebruikt worden, deze zijn echter minder goed schoon te houden en kunnen verstopt raken zonder dat u het door heeft, deze moeten dus regelmatig gecontroleerd worden.
Ververs iedere dag het eten en het drinken, denk hierbij ook aan het verversen van het hooi.

Buitenshuis

Ook een hok buiten moet groot genoeg zijn (minimaal 1.50 bij 80 cm). Zet het hok niet in de volle zon, zorg dat hij uit de wind en regen staat en dat het water en winddicht is gemaakt.  Om optrekkende kou te voorkomen kan het hok het best op pootjes staan. Om roofdieren tegen te gaan moet het hok goed afsluitbaar zijn.
Een derde van het hok moet bestaan uit een nachthok, waarin het konijn zich altijd kan terugtrekken. In de wintermaanden is het advies om extra stro in het nachthok te doen, er kan ook een juten zak in het hok worden gelegd.

Indien er een ren rondom het hok wordt gebouwd, dan kan deze, wanneer het hok op pootjes staat, door middel van een loopplank met het hok verbonden zijn. Het omringende gaas moet minimaal 80 cm hoog zijn, en minimaal 50 cm ondergronds ingegraven zijn. Het verstandigst is een afsluitbare klep op de ren te maken om roofdieren buiten te houden.

Een konijn dat buiten verblijft moet regelmatig gecontroleerd worden. Uiteraard of het nog gezond is, maar een konijn heeft ook gezelschap en aandacht nodig. Vooral in de zomermaanden is extra controle nodig indien er ontlasting aan de kont van het konijn blijft plakken. Groene vliegen kunnen dan hun eitjes in de vastgeplakte ontlasting gaan leggen, waardoor er maden uitkomen die de achterhand van het konijn kunnen aanvreten. Dit is een zeer levensbedreigende situatie.

Let bij het loslaten van uw konijn binnenshuis en/of buitenshuis op de aanwezigheid van giftige planten. Voorbeelden van toxische planten zijn:
Aronskelkfamilie; leliefamilie (hyacinten, lelies, tulpen, aspidistra, zwarte nachtschade, oranjeappelboompje etc); narcissenfamilie (alle narcissen, agave, amaryllis);  wolfsmelkfamilie; taxus; kerstster (palmboompje, buxus, philondendron); losse bloemen of planten (anjers, azalea, laurier, rodondendron, berenklauw, hortensia, maretak, naaldbomen, rabarber, ridderspoor, jasmijn, kamperfoelie); witte, rode en savooiekool.
Ook zijn de mierenlokdozen, muizengif, onkruidgif, mollengif, slakkengif en vlooienbanden giftig voor konijnen.

Spoed?
Bel 0546 44 14 44

Openingstijden

Ma 8.00 – 18.00
Di   8.00 – 18.00
Wo 8.00 – 18.00
Do  8.00 – 18.00
Vr   8.00 – 18.00

Wij werken uitsluitend op afspraak

Contact

Markgraven Dierenartsen

Almeloseweg 169
7615 NA Harbrinkhoek
Tel 0546 44 14 44

www.markgravendierenartsen.nl
info@markgravendierenartsen.nl

Algemene voorwaarden: KNMvD

Ik wil:

  • Een spoedgeval melden
    • Uw dier mankeert iets en het is spoed?
      Of u weet niet zeker of het kan wachten?

      Bel 0546-441444

      24 uur per dag!
  • Een afspraak maken
    • Elke werkdag van 8:00 tot 18:00 kunt u bellen voor een afspraak.
  • Een vraag stellen
    • We zijn elke werkdag tussen 8:00 en 18:00 bereikbaar voor al uw vragen.