hondje
kennisbank

Vaccinaties Hond

WAAROM MOET IK MIJN HOND VACCINEREN?

Om te voorkomen dat uw hond (ernstig) ziek wordt, is het advies om naast de reguliere puppy vaccinaties, ook jaarlijks uw hond te vaccineren tegen enkele vervelende ziektes. Het is namelijk zo dat een aantal ziektes overdraagbaar zijn op mensen (zoönose), uw hond kan er zelfs aan overlijden. Een aantal van de onderstaande ziektes komen in Nederland gelukkig vrijwel niet meer voor. Dit komt omdat de meeste honden gevaccineerd worden, mocht dit niet meer gedaan worden dan zullen de onderstaande ziektes weer vaker gezien worden bij honden.

WAAR WORDT MIJN HOND TEGEN GEVACCINEERD?

DISTEMPER

Distemper wordt ook wel hondenziekte genoemd en is een zeer besmettelijke virusziekte. Hondenziekte kan bij honden van alle leeftijden voorkomen. Verschijnselen zijn koorts, ontsteking van ogen en neus, hoesten, diarree, aantasting van het zenuwstelsel en soms is er een verdikking van de hoornlaag op poten en neus te zien. De ziekte is voor veel honden dodelijk. In Nederland komt de hondenziekte zeer zelden voor.

HEPATITIS CONTAGIOSA CANIS (HCC)

Hepatitis Contagiosa Canis (HCC) wordt ook wel de leverziekte genoemd. Deze ziekte veroorzaakt leverontsteking met koorts, bloedingen, braken en ontstekingen van de ogen. Leverziekte kan bij jonge honden zorgen voor een plotselinge dood. De leverziekte wordt verspreid via de urine.
In Nederland komt de leverziekte zeer zelden voor.

PARVO

Het parvovirus tast de darmen van de hond aan, waardoor ernstige waterige diarree met bloed ontstaat.  Ook braken en koorts komen voor bij het Parvovirus. Deze ziekte komt voornamelijk voor bij jonge pups. De pups kunnen door de hevige diarree snel uitdrogen en er aan dood gaan. Het Parvovirus is een zeer besmettelijke ziekte die zich snel verspreid via de ontlasting.
Het virus komt soms voor in Nederland.

LEPTOSPIROSE

Leptospirose wordt ook wel de ziekte van Weil genoemd. Deze ziekte wordt veroorzaakt door Leptospiren. Honden kunnen besmet raken doordat ze in contact komen met urine van besmette dieren zoals muizen en ratten. Ook kunnen ze ziek worden van het drinken van besmet water uit bijvoorbeeld een stilstaand meer. Bij de ziekte van Weil raken de lever en nieren ontstoken en ziet u de volgende symptomen:
– Sloomheid
– Koorts
– Gele slijmvliezen
– Gewrichtsproblemen en stijf lopen
– Veel drinken en veel plassen
– Braken en diarree

Leptospirose is een zoönose, dit wil zeggen dat de ziekte overdraagbaar is van dier op mens. Dus ook mensen kunnen deze ziekte oplopen. In Nederland komt de ziekte van Weil vrij regelmatig voor.

KENNELHOEST

Kennelhoest is een besmettelijke infectie van de voorste luchtwegen bij de hond die wordt veroorzaakt door 2 soorten virussen en 1 bacteriesoort. Namelijk het para-influenza virus, het adeno-virus type II en de bordetella bacterie.

Honden die veel met andere honden in aanraking komen hebben meer kans om deze ziekte op te lopen. Denk hierbij aan (puppy)cursus, kennels of pensions, of op shows. Honden kunnen niet alleen besmet raken door direct neus op neus contact maar ook door het niezen en hoesten van besmette honden.
Deze ziekte uit zich in een droge hoest, soms kokhalzen met slijm, koorts, sloomheid en slecht eten.

In Nederland komt kennelhoest vrij regelmatig voor.

 

AANVULLEND VACCINEREN

Bent u van plan om met uw hond naar het buitenland te gaan, dan is vaccinatie tegen hondsdolheid verplicht. In Nederland komt Rabiës nog zelden voor. Daarom hoort deze vaccinatie niet tot de basisvaccinatie. Rabiës oftewel hondsdolheid is één van de bekendste zoönosen ( dat wil zeggen dat de infectie overgedragen kan worden van dier op mens en andersom). De belangrijkste reden waarom we vaccineren tegen rabiës is dat dit een dodelijke ziekte is waartegen geen behandeling bestaat. Wereldwijd sterven er jaarlijks 59.000 mensen aan rabiës.

RABIËS (HONDSDOLHEID)

Honden en katten kunnen geïnfecteerdraken door een beet van een besmet dier. Symptomen van rabiës bij de hond en kat zijn als eerste gedragsveranderingen. Honden en katten veranderen van karakter, ze worden agressief of onrustig. Ze gaan zwerven, vermageren en lopen onzeker. In een later stadium gaan de dieren speekselen. In Nederland komt rabiës bij de hond in principe niet voor, echter zijn er wel een aantal gevallen geweest onder honden die illegaal geïmporteerd zijn uit noord Afrika en oost Europa.

 

VACCINATIESCHEMA

De eerste vaccinatie bij een pup mag gegeven worden op de leeftijd van 6 weken, deze vaccinatie wordt bij de fokker gegeven. Voor een goede basisbescherming moet de pup ook op 9 en 12 weken leeftijd gevaccineerd worden. Vervolgens zal uw hond op 1 jarige leeftijd gevaccineerd moeten worden en daarna is het raadzaam om jaarlijks te vaccineren.
Wij hanteren het volgende vaccinatieschema:

Soort vaccinatie Welke ziektes Welke leeftijd
Puppy DP Distemper
Parvo
6 weken
Parvo-C en L4 Parvo
Leptospirose
9 weken
DHP en L4 Distemper
HCC
Parvo
Leptospirose
12 weken
DHP en L4 Distemper
HCC
Parvo
Leptospirose
1 jaar
L4 Leptospirose 2 jaar
L4 Leptospirose 3 jaar
DHP en L4 Distemper
HCC
Parvo
Leptospirose
4 jaar
L4 Leptospirose 5 jaar

 

KORTOM, BESCHERM UW HOND GOED TEGEN DEZE VERVELENDE ZIEKTES!

Spoed?
Bel 0546 44 14 44

Openingstijden

Ma 8.00 – 18.00
Di   8.00 – 18.00
Wo 8.00 – 18.00
Do  8.00 – 18.00
Vr   8.00 – 18.00

Wij werken uitsluitend op afspraak

Contact

Markgraven Dierenartsen

Almeloseweg 169
7615 NA Harbrinkhoek
Tel 0546 44 14 44

www.markgravendierenartsen.nl
info@markgravendierenartsen.nl

Algemene voorwaarden: KNMvD

Ik wil:

  • Een spoedgeval melden
    • Uw dier mankeert iets en het is spoed?
      Of u weet niet zeker of het kan wachten?

      Bel 0546-441444

      24 uur per dag!
  • Een afspraak maken
    • Elke werkdag van 8:00 tot 18:00 kunt u bellen voor een afspraak.
  • Een vraag stellen
    • We zijn elke werkdag tussen 8:00 en 18:00 bereikbaar voor al uw vragen.