Openingstijden
Ma 8.00 – 18.00
Di 8.00 – 18.00
Wo 8.00 – 18.00
Do 8.00 – 18.00
Vr 8.00 – 18.00
Wij werken uitsluitend op afspraak
Bij de teef heeft sterilisatie een aantal belangrijke gezondheids-voordelen voor de hond, hieronder zijn de voor- en nadelen voor u op een rijtje gezet. Zo kunt u zelf een goed overwogen keuze maken om uw hond wel of niet te laten steriliseren.
Honden worden voor het eerst loops tussen de 6 en 18 maanden leeftijd. Meestal is een teef twee keer per jaar loops. Honden kennen geen overgang en blijven dus hun hele leven loops worden. Wanneer u met uw teef geen nestje wilt fokken, kunt u er voor kiezen om de hond te laten steriliseren. Een goed moment om een teef te laten steriliseren is 3 maanden na de eerste loopsheid. Bij een sterilisatie worden beide eierstokken verwijderd, waardoor de teef niet meer loops zal worden.
Voordelen
Als een hond op jonge leeftijd wordt gesteriliseerd, dan neemt de kans op melkkliertumoren af. Bij ongesteriliseerde teven zien we bij een kwart van de dieren melkkliertumoren.
Baarmoederontsteking komt vrijwel uitsluitend na de loopsheid voor. We zien dit het meeste bij oudere teven. Bij oudere teven verandert het slijmvlies van de baarmoeder. Het slijmvlies wordt dik en er ontstaan cysten. De baarmoeder raakt dan sneller ontstoken. Meer dan de helft van de ongesteriliseerde teven krijgt een baarmoederontsteking. Bij een baarmoederontsteking moet de zieke teef geopereerd worden, waarbij de ontstoken baarmoeder en de eierstokken worden verwijderd. Deze operatie is zeker niet zonder risico. Gesteriliseerde teven kunnen geen baarmoederontsteking krijgen.
Suikerziekte bij honden komt het meeste voor bij ongesteriliseerde teven. Dit komt doordat honden na de loopsheid het hormoon progesteron produceren die suikerziekte kan veroorzaken.
Sommige teven worden na de loopsheid schijnzwanger. Hierdoor verandert het gedrag van de hond. Ze kan onrustiger zijn en nesteldrang krijgen. Als een teef eenmaal een keer schijnzwanger is geweest, is de kans groot dat dit na de volgende loopsheid terug zal komen.
Na sterilisatie wordt u hond niet meer loops, dit kan natuurlijk ook een voordeel zijn.
Nadelen
Teven hebben na sterilisatie meer kans op incontinentie. Meestal is dit op latere leeftijd. Door de afwezigheid van de hormonen wordt de sluitspier van de blaas zwakker, waardoor honden sneller last hebben van urineverlies. Een aantal rassen heeft verhoogd risico op incontinentie zoals de Boxer, Dobermann, Old English Sheepdog, Weimaraner, Riesenschnauzer, Bouvier, Ierse Setter en de Dwergpoedel. Dit type incontinentie is goed te behandelen met medicatie. Deze medicatie moet levenslang gegeven worden.
Gesteriliseerde teven hebben vaker last van overgewicht. Door de verandering van de hormoonhuishouding na de sterilisatie heeft de hond minder voeding nodig dan voor de operatie. Het beste is dan ook om de teef na de sterilisatie minder voer te geven.
Langharige honden kunnen na het verwijderen van de eierstokken een vachtverandering krijgen, dit is vooral bekend bij de Spaniel, Newfoundlander en Golden Retriever. De vacht wordt vaak dikker en soms ook pluiziger.
Daarnaast is een sterilisatie natuurlijk een operatie en uw hond moet daarvoor onder narcose. Er is dus een operatierisico. Dit risico is bij een jonge gezonde hond heel erg klein, maar nooit nul.
Ma 8.00 – 18.00
Di 8.00 – 18.00
Wo 8.00 – 18.00
Do 8.00 – 18.00
Vr 8.00 – 18.00
Wij werken uitsluitend op afspraak
Markgraven Dierenartsen
Almeloseweg 169
7615 NA Harbrinkhoek
Tel 0546 44 14 44
www.markgravendierenartsen.nl
info@markgravendierenartsen.nl
Algemene voorwaarden: KNMvD