vlooien-hond-en-kat
kennisbank

Vlooien

Vlooien

Vlooien zijn de meest voorkomende parasieten bij de hond en de kat.
Ze veroorzaken jeuk en kunnen ziektes overbrengen op dieren, maar ook van het dier op de mens (zoönose).
Wereldwijd zijn er meer dan 2000 soorten vlooien, maar in de dagelijkse praktijk speelt vooral de kattenvlo ons parten. Ook op honden worden voornamelijk kattenvlooien aangetroffen.

Een volwassen vlo zit op de hond of kat, en zuigt daar, tot wel 15x zijn eigen gewicht, aan bloed. Vervolgens legt ze wel 50 eitjes per dag, die op de vloer vallen en zich daar ontwikkelen tot larve. De larve verpopt zich later tot een volwassen vlo. De nieuwe vlo springt weer op de hond of kat.
Deze cyclus duurt normaal 3 tot 4 weken. De nieuwe vlooien kunnen heel lang als poppen blijven wachten en dan massaal uitkomen, bijvoorbeeld bij terugkomst van de eigenaar met de hond van vakantie.
Slechts 5% van de vlooien bevindt zich in de vacht van het huisdier, de andere 95% houdt zich schuil in huis (eieren, larven, volwassen vlooien).

Hond en kat worden gemakkelijk overgevoelig (allergisch) voor vlooienbeten.
Een vlooienallergie is een allergische huidaandoening die veroorzaakt wordt door een overgevoeligheid voor bepaalde eiwitten die aanwezig zijn in het vlooienspeeksel. Bij een vlooienbeet wordt het speeksel van de vlo in de huid van het dier ingespoten en daardoor wordt de overgevoeligheid ontwikkeld en later onderhouden. Eén enkele vlooienbeet kan hierdoor een week jeuk geven bij een overgevoelig dier.

Het is overigens lang niet altijd gemakkelijk om een vlo op uw huisdier te ontdekken. Hoe allergischer het dier, hoe minder vlooien er worden aangetroffen. Sommige katten zijn zo snel, dat een aanwezige vlo snel wordt weggevangen (opgegeten), maar meestal is het kwaad dan al geschied. Wanneer uw huisdier begint met krabben kan de vlo dus allang weer verdwenen zijn. Ook dieren die niet buiten komen kunnen toch besmet raken met vlooien omdat mensen de vlooien, de eitjes of de larven daarvan onder hun schoenen mee naar binnen nemen.

Hoe kunnen we vlooien aanpakken?
De enige manier is preventie. Want op het moment dat de eigenaar vlooien aantreft hebben deze de hond of kat al gebeten, zijn er eiwitten uit speeksel van de vlo ingespoten in de huid van de hond of kat, zijn ziektekiemen overgedragen en zijn de vlooien begonnen met het leggen van eitjes.

Er zijn verschillende middelen beschikbaar ter preventie van vlooien, vaak in de vorm van pipetten die op de huid toegediend worden, of tabletten die ingegeven kunnen worden.

Mocht u graag meer informatie willen over de preventieve behandeling van vlooien, neem dan gerust contact op met de praktijk.

Spoed?
Bel 0546 44 14 44

Openingstijden

Praktijk open:

ma 8.00 – 18.00
di   8.00 – 18.00
wo 8.00 – 18.00
do 8.00 – 18.00
vr  8.00 – 18.00

Wij werken uitsluitend op afspraak

Maak online een afspraak

Contact

Markgraven Dierenartsen

Almeloseweg 169
7615 NA Harbrinkhoek
Tel 0546 44 14 44
Fax 0546 44 20 36

www.markgravendierenartsen.nl
info@markgravendierenartsen.nl

algemene voorwaarden: KNMvD

Ik wil:

  • Een spoedgeval melden
    • Uw dier mankeert iets en het is spoed?
      Of u weet niet zeker of het kan wachten?

      Bel 0546-441444

      24 uur per dag!
  • Een afspraak maken
    • Elke werkdag van 8:00 tot 18:00 kunt u bellen voor een afspraak.
      Voor een consult of vaccinatie kunt u ook online een afspraak maken, klik hiervoor op de link onder de openingstijden.
  • Een vraag stellen
    • We zijn elke werkdag tussen 8:00 en 18:00 bereikbaar voor al uw vragen.