Openingstijden
Ma 8.00 – 18.00
Di 8.00 – 18.00
Wo 8.00 – 18.00
Do 8.00 – 18.00
Vr 8.00 – 18.00
Wij werken uitsluitend op afspraak
Vlooien
In de warme zomermaanden zijn vlooien en teken een vaak gezien probleem bij honden en katten. Volwassen vlooien leven van het bloed van onze huisdieren. Vervolgens leggen ze eitjes die in de omgeving terecht komen. Hierbij moet u denken aan de plekken waar uw dier veel is, zoals een kussen of de mand, maar ook in het tapijt of tussen de plinten.
Er zijn meerdere redenen om uw dieren te behandelen tegen vlooien.
Ten eerste natuurlijk omdat vlooien uw huisdier bijten en dit jeuk geeft. U kunt dit zien doordat uw hond of kat zichzelf veel krabt of bijt.
Sommige dieren zijn extra gevoelig voor het speeksel van de vlo en reageren hier allergisch op.
Een andere goede reden om vlooien te behandelen is om de kans op een lintworm besmetting te verminderen. 9 op de 10 vlooien dragen een lintworm besmetting bij zich, en kunnen uw huisdier infecteren na het oplikken van een vlo.
Teken
Een teek is een spinachtig beestje die zich vanuit struiken, bomen en hoge grassen op u of uw huisdier kan laten vallen. Teken komen het hele jaar voor, maar zijn het meest actief van maart t/m oktober.
Preventie is erg belangrijk, ons advies is dan ook een teken werend of teken dodend middel te gebruiken.
Daarnaast is het verstandig uw huisdier na elke wandeling te controleren op teken en, wanneer hij teken heeft opgelopen, deze zo snel mogelijk te verwijderen.
Teken kunnen verschilleden ziektes overbrengen, zoals Babesiose, Ehrlichiose en de ziekte van Lyme. Door uw huisdier te beschermen tegen teken, en eventueel opgelopen teken zo snel mogelijk te verwijderen verkleint u de kans dat uw huisdier ziek wordt van een tekenbeet.
Er zijn verschillende middelen verkrijgbaar die uw hond beschermen tegen vlooien en teken, vraag onze assistentes om advies welk middel het beste is voor uw hond.
Warmte
In de zomer kunnen de buitentemperaturen erg hoog oplopen. De meeste huisdieren kunnen hier niet zo goed tegen. Het is namelijk bij honden zo dat zij niet kunnen zweten zoals wij dit kunnen.
Honden koelen af door te zweten via de voetzolen en door te gaan hijgen. Door te gaan hijgen verdampt water met de (uit)ademingslucht. Te veel zon of een te hete omgeving kan voor uw huisdier leiden tot oververhitting met soms de dood tot gevolg.
Vind uw hond het ook zo fijn om mee te gaan fietsen? Zorg er dan voor dat u in de zomermaanden vroeg in de ochtend gaat fietsen. Het advies is om te gaan fietsen bij buitentemperaturen onder de 20 graden Celcius. Doordat de hond zijn warmte minder snel kwijt raakt dan wij mensen, is de kans op oververhitting al gauw aanwezig.
De hond loopt met zijn blote voeten over het wegdek en kan hierdoor zijn voetzooltjes verbranden.
Neemt u uw hond mee op reis, zorg dan altijd dat u vers water voor uw hond bij u heeft en dat de temperatuur in de auto aangenaam is. Laat uw hond nooit alleen achter in de auto. In een geparkeerde auto kunnen de temperaturen al gauw tot boven de 50 graden oplopen zelfs in de schaduw met de ramen op een kiertje.
Katten zoeken vaak zelf een koele plek als ze het te warm krijgen. Zorg ervoor dat uw kat in de schaduw kan gaan liggen of naar binnen heen kan.
Tips bij heet weer:
– Zorg voor voldoende schaduwplekken waar uw huisdier kan liggen
– Zorg voor voldoende vers drinkwater
– Laat uw huisdier nooit alleen achter in de auto
– Zorg voor activiteiten vroeg in de ochtend wanneer het nog koel is buiten. Zodra het wat warmer begint te worden kan de hond beter rustig aan doen
– Let op zwemwater voor de hond, ziet dit water er helder en schoon uit? In vies, troebel of stinkend water kunnen ziektekiemen voorkomen waar uw hond erg ziek van kan worden.
– Gaat uw hond mee de bossen in of zwemt uw hond graag? Let er dan op dat uw hond gevaccineerd is tegen de ziekte van Weil. Deze ziekte word overgebracht via ratten.
Ma 8.00 – 18.00
Di 8.00 – 18.00
Wo 8.00 – 18.00
Do 8.00 – 18.00
Vr 8.00 – 18.00
Wij werken uitsluitend op afspraak
Markgraven Dierenartsen
Almeloseweg 169
7615 NA Harbrinkhoek
Tel 0546 44 14 44
www.markgravendierenartsen.nl
info@markgravendierenartsen.nl
Algemene voorwaarden: KNMvD