Openingstijden
Ma 8.00 – 18.00
Di 8.00 – 18.00
Wo 8.00 – 18.00
Do 8.00 – 18.00
Vr 8.00 – 18.00
Wij werken uitsluitend op afspraak
Sterilisatie van het konijn
Konijnen kunnen al vanaf 3 maanden leeftijd vruchtbaar zijn. Wanneer u geen nestje wilt fokken is het advies om het konijn te laten steriliseren, dit kan vanaf ongeveer 6 maanden leeftijd.
Bij het steriliseren van konijnen worden de eierstokken en de baarmoeder verwijdert. De operatie wordt gedaan onder algehele narcose met behulp van gasnarcose.
Na de operatie krijgt het konijn pijnstilling mee voor de eerste paar dagen.
Sterilisatie heeft zowel voordelen voor het gedrag als voor de gezondheid.
Gedrag:
Konijnen worden na sterilisatie vaak vriendelijker naar mensen en naar andere konijnen. Ze zullen minder vechten onderling, de dominantie neemt af en ze zullen ook minder naast hun bak plassen. Sommige vrouwelijke konijnen hebben ook erg last van schijnzwangerschap, na het verwijderen van de eierstokken en de baarmoeder zal ook dit gedrag verdwijnen.
Gezondheid:
Meer dan de helft van de ongesteriliseerde voedsters krijgen een kwaadaardige vorm van baarmoederkanker, we zien dit vaak bij voedsters rond de 5 jaar oud. De dieren overlijden doordat er uitzaaiingen komen in de longen of omdat de tumor gaat bloeden in de buik. Sterilisatie is een goede methode om dit te voorkomen.
Naast het voorkomen van tumoren, voorkom je met sterilisatie ook cystes van de eierstokken en ontsteking van de baarmoeder.
Narcose:
Konijnen lopen altijd meer risico bij het onder narcose gaan dan honden en katten. Dit heeft er mee te maken dat het prooidieren zijn en zich vaak beter voordoen dan ze zijn. Ook hebben konijnen een gevoelig maagdarmkanaal en is het erg belangrijk dat ze snel weer gaan eten.
Binnen onze praktijk hebben we veel ervaring met konijnen en doen we er alles aan om het narcose risico zo laag mogelijk te houden. Tijdens een operatie van een konijn is er altijd een paraveterinair in de operatie kamer aanwezig om het dier goed in de gaten te houden. De hechtingen worden onder de huid geplaatst waardoor ze na de operatie geen medical pet shirt of kraagje nodig heeft.
Tijdens de operatie zorgen we ervoor dat het konijn warm blijft, direct na de operatie gaat ze in de couveuse.
Wanneer het konijn wakker wordt uit de narcose, krijgt ze direct dwangvoeding. Zo weten we zeker dat ze iets hebben gegeten en zullen ze ook snel zelf weer gaan eten.
Als het mogelijk is mag het vriendje mee naar de praktijk. Zo is de operatiepatiënt niet alleen als ze wakker wordt, en is alles iets minder spannend. Zodra de patiënt goed wakker is mag ze weer naar huis.
Ma 8.00 – 18.00
Di 8.00 – 18.00
Wo 8.00 – 18.00
Do 8.00 – 18.00
Vr 8.00 – 18.00
Wij werken uitsluitend op afspraak
Markgraven Dierenartsen
Almeloseweg 169
7615 NA Harbrinkhoek
Tel 0546 44 14 44
www.markgravendierenartsen.nl
info@markgravendierenartsen.nl
Algemene voorwaarden: KNMvD